Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /storage/content/77/172477/myntkrogen.se/public_html/joomla/libraries/joomla/string/string.php on line 28 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /storage/content/77/172477/myntkrogen.se/public_html/joomla/libraries/joomla/string/string.php on line 29 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /storage/content/77/172477/myntkrogen.se/public_html/joomla/libraries/joomla/string/string.php on line 30 Historia

  

Skomakarekällaren i hörnet av Slottsbacken och Bollhusgränd med ingång från Slottsbackens övre plan, var under 1800-talet en välbesökt restaurang. Där brukade bland annat börskunder, riksdagsledamöter och journalister äta middag. Vägg i vägg med det finare Schweizeriet, längre in i Bollhusgränd, fanns lilla Skomakarekällaren. Den kallades även Bakfickan och var av enklare klass.

Över Skomakarekällarens dörr satt en skylt med en vinlövskrans omgiven av vinbärsblad. Vad hade den med Skomakarekällarn att göra? Det är troligt att den hade återanvänts i flera led. I början av 1700-talet låg källaren Drufvan i husets östra flygel, hörnet av Slottsbacken och Österlånggatan. Drufvan avlöstes av källaren Draken, som öppnade i slutet av 1700-talet i husets västra flygel, samma plats som Slottskällaren. Skylten flyttades troligen för att den var en bra symbol för krog, även om vinlövskransen inte stämde med namnet.

1996 öppnades åter en krog i västra flygeln, kallad Myntkrogen som knyter an till Kungliga Myntkabinettet. Idag serveras luncher dagligen, kvällstid är krogen tillgänglig för arrangemang för fler än 15 personer. Tillsammans med museet kan man ordna visningar och konferenser med efterföljande middag. Under sommaren flyttar vi bar och grill ute på innergården.